Pivot Park - Kloosterstraat 9 - 5349 AB - OSS

Financiële en fiscale overwegingen voor uw life science onderneming

U bent ondernemer in de life science sector en u houdt zich vooral bezig met het R&D-proces. Er zijn ook financiële en fiscale zaken om rekening mee te houden. Voor het succes van uw onderneming is het belangrijk om kansen en risico’s te kennen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden.

Fiscaal voordeel onderzoek en ontwikkeling (R&D)

Uw onderneming kan profiteren van fiscale voordelen voor R&D-uitgaven. Zo is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WSBO) mogelijk een interessante fiscale regeling voor u. Als u aanspraak maakt op die regeling, dan vergoedt de Belastingdienst een deel van de onderzoekskosten en loonkosten die u maakt in uw R&D-traject.

Intellectueel eigendom

Stel u ontwikkelt een nieuw medicijn of hulpmiddel. Zorg ervoor dat uw idee en het product beschermd zijn, zodat een eventuele concurrent niet aan de haal gaat met uw innovatie. Er zijn verschillende maniere om Intellectueel Eigendom vast te leggen. Denk aan een octrooi, tekeningen- en modellenrecht en merkrecht. U kunt ook belastingvoordelen verkrijgen door licentieovereenkomsten en royalty’s op een strategische manier te structureren.

Kostenbeheersing en cashflow

Life science ondernemingen hebben vaak te maken met langdurige ontwikkelingstrajecten en regelgevingsprocedures. Het is belangrijk om uw kosten zorgvuldig te beheren en realistische prognoses te maken voor uw cashflow. Een gedegen financiële planning is cruciaal om financiële risico’s te minimaliseren.

Internationaal zaken doen

Bij uitbreiding naar internationale markten moet u rekening houden met de fiscale wetten en regels in de verschillende landen. Het is vaak complex om te begrijpen hoe de fiscale wetten en regels elkaar beïnvloeden. In sommige landen is de regelgeving multi interpreteerbaar. Kennis en de juiste keuzes zijn belangrijk.

Samenwerkingen en Joint Ventures

Life science ondernemingen zijn vaak betrokken bij samenwerkingsverbanden en joint ventures voor gezamenlijke R&D-projecten. Het is belangrijk om de fiscale implicaties van dergelijke samenwerkingen te begrijpen en contracten zorgvuldig te structureren om risico’s te minimaliseren en voordelen te maximaliseren.

Zorg dat u zaken op orde heeft

De financiële en fiscale aspecten zijn essentieel voor het succes van uw life science onderneming. Door proactief gebruik te maken van fiscale voordelen, kosten effectief te beheren en strategische zakelijke beslissingen te nemen, kunt u niet alleen risico’s minimaliseren, maar ook kansen benutten voor groei en innovatie. Nelisca is financieel expert in de life science branche. Wij adviseren u graag over uw specifieke situatie.

Meer informatie

Wilt u weten wat slimme en goede stappen zijn voor uw onderneming. Neem dan contact met ons op. In een adviesgesprek brengen wij voor u in kaart waar kansen en risico’s liggen, zodat uw bedrijf future proof is.

Related Posts

Share the Post: